Het project Matadi

Het project voor een educatieve voorstelling kwam tot stand nadat het stadsbestuur van Gent een naam koos voor de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Oude Dokken. De naam zou een referentie zijn naar een wereldhaven met welke Gent bindingen had. Omdat deze in het verlengde van de Kongostraat en de Bomastraat koos men voor de naam Matadibrug.

Maar welke Gentenaar, Vlaming of Belg weet waar Matadi ligt, hoe deze ontstaan is, wat zijn doel was en hoe het er eruit zag vroeger en nu.

Mijn ouders, broer en ik zijn in 1949 naar deze stad vertrokken. Vader werkte op de haven van Gent en had ervaring met het laden en lossen van Liberty-ships. De CMB kocht dit type boten voor het vrachtvervoer en zette ze in op de lijn Antwerpen-Matadi.

In 1959 vertrok ik naar België omdat er geen secundaire school was, tenzij in Leopoldstad, nu Kinshasa, op 400 km. Mijn ouders zijn gevlucht in 1960 enkele dagen na de onafhankelijkheid van het land.

Maar veel plaatsen in Matadi liggen mij nog vers in het geheugen. Als kind hadden wij de vrijheid van overal rond te lopen en zo de stad en zijn omgeving kennen. Met ons ouders leerden we de streek kennen.

Noem het heimwee, zoeken naar details uit mijn jeugd, etc… Het is mij steeds blijven achtervolgen. Ik heb als hobby’s geschiedenis, architectuur en cartografie. Kort gezegd ik interesseer mij aan het hoe en waarom steden ontstaan zijn op welbepaalde plaatsen, welke de geografische en/of economische factoren een rol speelden.

In dit werk houd ik het bij de technische kant van de zaak en wil niet in het verhaaltje komen van plundering dat in deze tijd een hype is. Waarom de havenstad en zijn spoorweg van hun glorie hebben verloren laat ik over aan andere projecten. Ik heb er mijn idee over.

De informatie die ik gevonden heb komt uit mijn bibliotheek, maar vooral uit allerlei rapporten van ingenieurs die betrokken waren bij de uitbouw van de haven die ik via Internet gevonden heb. Ik moet ook Mevr Evelyne Weyers bedanken die mij toeliet om haar thesis bij prof dr ir Lagae van de UGent, te lezen en ook veel ideeën te verzamelen in mijn zoektocht naar informatie.  

Download de PowerPoint